Slik fôrer du hesten din

hoyHesten er en planteeter som får hoveddelen av sine næringsstoffer fra gress og andre plantevekster. Hesten er avhengig av grovfôr for at fordøyelsen skal kunne fungere optimalt. De fôrslag som går under grovfôr er høy, høyensilage, silo og halm, skriver veterinær Jan Olav Berget i denne artikkelen om fôring av hest.

Næringsinnholdet per kilo fôr er hovedsakelig avhengig av hvor mye vann grovfôret inneholder (hvor mye som er tørrstoff(TS) og hvor mye som er vann), og kvaliteten på det tørrstoffet som fôret inneholder. Det er i tørrstoffet næringa sitter.

Høy skal ha en tørrstoffprosent på minst 80%. Dvs at for hver 10 kg høy er det ca 8 av de som er tørrstoff og resten vann.

Høyensilage inneholder ca 50-60% TS. Resten er vann. Hvis høyensilagen er litt fuktig kan du derfor risikere å fôre med halvparten vann..

Silo inneholder ca 25-35% TS.

Grunnen til at jeg nevner disse tallene er at hesten trenger flere kilo med høyensilage enn høy for å oppnå samme mengde tørrstoff, fordi vanninnholdet er forskjellig.

Som en tommelfingerregel skal hesten ha ca 2% av sin kroppsvekt i grovfôr(høy) per dag.

Hvis du har en hest på 400 kg og et høy med tørrstoffprosent på 80%, betyr det at hesten skal ha 8 kg høy/dag. (400kgx0,02= 8 kg)
Hvis den får høyensilage med 50% tørrstoff skal den ha hele 12,8 kg fôr per dag.

Dette er som sagt en tommelfingerregel. Fasiten på om hesten får tilstrekkelig mengde fôr er hesten selv. Går den ned i vekt får den for lite, mens den får for mye hvis den legger på seg.
I tillegg kan man se på hud- og hårlag, hovkvalitet og energien på hesten for å få en indikasjon på om den blir fôret riktig.

Kvaliteten på grovfôret blir ofte klassifisert fra H1-H4. H1 er veldig energirikt og proteinrikt. Dette kan være noe i kraftigste laget for hest som trenger en del fiber til fordøyelsen i baktarmen. Likevel er H1 egnet til hester som har et høyt energiforbruk. H2 er ofte best egnet til hest i lett til moderat trening.

Hvis hesten ikke får i seg nok energi gjennom grovfôret må man supplere med kraftfôrblandinger. Disse må velges i forhold til grovfôrkvaliteten og hestens bruk.

Dersom kraftfôrblandinger ikke trengs bør hesten ha et multivitamintilskudd daglig.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: