Vinterklargjøring av hest

winterhorseDet er ikke bare bilen og båten som bør klargjøres for vinteren. Hesten har også sine ønsker og behov nå når gradene synker og mørketiden øker, skriver veterinær A K Milde i denne artikkelen om hvordan du gjør hesten vinterklar.

Den gamle hesten er kanskje mest ømtålig for kaldere vær og mer inneståing. Det er lurt å sjekke over tenner og tannspisser og få dem raspet hvis det er nødvendig. Dessuten er det bra for immunapparatet å gi en vaksine mot luftveislidelser hvis det snart er på tide i alle fall. Parasittkur med ivermectin /praziquantel-preparat er nærmest obligatorisk før vinteren tar oss for alvor. Dette middelet tar alle hestens tarmparasitter og hindrer derved også videre utsmitting av luftegårder som brukes oftere og mer om vinteren.

Overgangen fra beite og mye utegang til høy eller annet grovfor og mer inneliv er hardt for alle hestemager. Antallet forstoppelseskolikk om vinteren er langt større enn antallet om sommeren noe som de fleste både hesteeier og veterinær forklarer med mindre mosjon, mer tørrfor og mindre væskeinntak. Oppfordre hesten til å drikke. De fleste hester drikker for lite i kaldt vær. Det kan være lurt å gi lunket vann i bøtte eller/og øke saltmengden litt i foret (ca 1 ss pr dag) for å fremme tørstfølelsen hos hesten.

Skoing og planlegging for vintersko er en vesentlig del av klargjøringen. Alle skal plutselig ha broddsko samtidig og det blir umulig for hovslagerne å rekke over alle hester på en dag. Planlegg derfor hva du kan gjøre for å sikre hesten mosjon og stell selv om snøen kommer som et sjokk -slik den alltid gjør! Ha riktige sko og brodder klare. Ha inne såler og annet du ønsker lagt på hesten i forbindelse med vinterskoing.

Stallen er det også verdt å tenke litt på og da særlig ventilasjonen. En varm stall er ikke alltid en sunn stall. Varme og tørre rom skaper mer støv, mens varme og fuktige rom gir grobunn for sopp og utvikling av ammoniakk fra gjødsel og strø, alle miljøfaktorer som virker sterkt irriterende på luftveiene Stallen kan godt være kald bare den er tørr og fri for gjennomtrekk.

Hestens kondisjon bør holdes ved like også om viteren. Hesten har et godt utviklet apparat til å varme opp luften før den kommer ned til lungene så de lider mindre av kald luft enn rytter og kusk gjør. Det er derfor ingen grunn til å redusere hestens trening eller utetid på grunn av kulde så lenge den kan finne ly og har plass til å bevege seg.

Klippe, klippe – teppe, teppe? Hester som får lov å danne en normal vinterpels, trenger ikke tepper i massevis. Klipping og erstatning av pels med teppe(-r) gjøres av bekvemmelighetshensyn. Hesteeierne ønsker en hest som er lett å pusse og som tørker fort, derfor holdes pelsen kort. Hvis man ønsker sommerpels hele året, kan dette like godt oppnåes med lysbehandling. ”Dagslys” i stallen fra kl 06 00 til 22 00 vil holde pelsen kort og blank. Tepper vil også bidra, men lysbehandling er mest effektivt. Staller med forskjellige raser kan være tjent med å holde vintertemperatur for varmblodshestene og heller klippe kaldblodshestene litt tidlig på høsten (oktober, november).

HUSK å kontrollere holdet på hesten din minst en gang i uken så lenge vinterpelsen er på fordi man lett kan la seg lure av tjukk pels. Hesten kan tape hold eller legge på seg uten at man ser det tidlig nok. Foringen må endres etter hestens aktivitet og hold, men ikke spar på grovforet da tidtrøyte med å tygge kan hindre utvikling av stalluvaner som krybbebiting og stallgnaging. Ekstra mye grovfor i tarmen vil også føre til ekstra varmeproduksjon slik at hesten tåler kulden enda bedre.

Det er mer synd i en hest som ikke er ute i snøen enn i en hest som er det!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: