Hva er det som feiler ryggen?

hestryggI denne ukens artikkel tar veterinær A K Milde opp  vanlige plager for hesteryggen.

Forskyvning av virvlene i ryggen er en lidelse som ofte diagnostiseres, men som egentlig ikke er et knokkelproblem. Det er overveiende sannsynlig at det er ulik muskelspenning på begges sider av ryggraden som gir skjevheten i ryggen med derpå følgende smerte og halthet.
Misdannelse i ryggraden er ganske uvanlig men kan sees hos nyfødte føll sammen med andre medfødte feil. Hos eldre hester kan det forkomme mindre dramatiske misdannelser som f.eks sammenvokste virvler eller salryggethet.

Muskelskade er ubetinget den hyppigste årsak til vondt i ryggen hos hest. Den lange ryggmuskelen som strekker ryggen og bøyer den sidelengs, er som regel involvert i skaden enten med muskelfestene eller i selve muskelvevet. Hvis skaden er omfattende, kan det i startfasen være vanskelig å skille den fra akutt krysslammelse.

Leddbåndskade og da særlig den som involverer supraspinalligamentet som går langs ryggen fra nakken til korsbenet er en ganske hyppig skade særlig hos fullblod og spranghest. Muskelskade og båndskade har omtrent like symptomer, men prognosen er noe dårligere når leddbåndet er involvert.

Bløtvevsskade som angår huden i form av sår, arr, eksem og lignende kan gi symptomer som til forveksling ligner ryggsmerter. Hesten må undersøkes nøye for å unngå slike feiltolkninger.

spine1Brudd i ryggen rammer hesten nesten utelukkende ved fall enten over hinder eller i naturen eller ved påkjørsel / kollisjoner. Hvis bruddene kun angår tappene til virvellegemene, er prognosen god etter ca 6 måneder rekonvalesens, men hvis det er en ryggvirvel som er brukket med skade av ryggmargskanalen, er prognosen slett.

”Kissing spines” eller torntapper som tar borti hverandre kan gi symptomer på ryggsmerter, men kan også forekomme uten at hesten er plaget i det hele tatt. Tilstanden sees oftest hos hester med kort rygg som brukes til sprang- og hinderridning. T 12 til T 17 er oftest i berøring, men også vrvlene foran og bakenfor disse kan forfinnes i lidelsen. Smerten er ofte lavgradig, men kronisk og begrensende for hesten.

Spondylose (bambusrygg) er uvanlig som årsak til rygglidelse hos hest, men det sees noen ganger i lenderegionen fra T9 til T 15. Smertene er som regel meget tydelige og prognosen for varig helbredelse er dårlig.

Forkalkning i ryggen sees i økende grad med økende alder hos hesten. Betydningen er usikker, men i tilfeller hvor nervekanalene smalner inn på grunn av påleiringer, må det antas å kunne gi kliniske symptomer.

”Spranghomp” (jumper’s bump) er en benet forhøyning på hestens kryss i midtlinjen. Humpen kommer som et resultat av muskelsvinn i de store ryggmusklene som igjen både opptrer etter lidelse i ryggen, men også uten noen forutgående sykdom.

Skiveforskyvning eller -prolaps er en tilstand som diskuteres svært blant hestefolk. Er lidelsen aktuell hos hest eller ikke? Anatomisk sett er det lite sannsynlig at tilstanden plager hesten i hals- og brystregionen selv om skivene degenerer med alderen. Imidlertid kan det inntre forandringer i skivene i lenderegionen som kan tenkes å gi symptomer tilsvarende de man ser hos mennesket.

Korsleddskader, akutt og kronisk forekommer ikke sjelden hos hest. Den akutte tilstanden inntrer etter fall og vridninger og gir alvorlig bakbenshalthet. Hesten kan bli skjev i krysset som resultat av skaden. Den kroniske tilstanden er langt mer svak i symptomene, men gir ofte en hest med dårlig prestasjonsevne og øm rygg. Bakbenshalthet kan opptre med skiftende symptomer fra fot til fot. Hesten har en tendens til å dra bakbena og til å ”flette” dem når den traver langsomt.

Les også om:

-Øm rygg hos hest

-Undersøkelse av hest med ryggproblemer

-Ryggbehandling: Konvensjonelt og alternativt

i senere/tidligere tema artikler. Det publiseres nye vanligvis hver uke.

Copyright VetLink.no – All rights reserved.

Reklamer

3 Responses to Hva er det som feiler ryggen?

 1. L.R.H sier:

  Hvordan kureres , eventuelt minimeres plagene hesten har med Jumper,s hump ?

 2. Veterinær Liv Østevik sier:

  Hei!
  Jumper’s bump også kalt Hunter’s bump betyr ganske enkelt at to av bekkenknoklenes fremspring (tuber sakrale) kan sees og kjennes midt på krysset. Som nevnt over kan dette være forbundet med sykdom eller det kan være normalt for enkelte hester. Har hesten ikke hatt slike beinhumper før men fått det over tid og samtidig viser tegn til øm rygg, stivhet eller halthet kan ryggproblemer være en årsak. Jumper’s hump er altså ikke et problem i seg selv, men kan være et tegn på problemer i korsleddet eller andre deler av ryggen. Man bør derfor først finne ut hva som gjør at hesten har utviklet Jumper’s hump og rette behandling og tiltak mot dette problemet.

 3. marthe sier:

  Har en hest med skjevt bekken, om det er muskel eller skjelett vet jeg ikke. Hvordan kan veterinær finne ut om det er skjelettet eller musklene?
  Hvordan behandler man dette?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: