Ryggproblemer host hest: Øm rygg

rygg2Øm rygg er et meget vanlig og ofte alt for lett oversett problem hos hest. Lidelsen kan være primær grunnet direkte skade, eller den er sekundær som resultat av halthet, feil utstyr eller dårlig ridning/kjøring.


Det er verdt å merke seg at den vanligste klagen på hester som ha vondt i ryggen er prestasjonssvikt.

omryggDiagnosen må oftest stilles ved hjelp av eliminasjon. Man finner ut hva det ikke er i stedet for å kunne sette fingeren på sykdomsstedet direkte. Påvisning av smerte og evaluering av smertegrad er vanskelig hos hest. Det er ikke uvanlig at:

  • Hesten presterer dårlig uten å ha vondt i ryggen
  • Hesten presterer bra selv med vondt i ryggen
  • Hesten er hyperfølsom i ryggregionen uten å være skadet
  • Hesten har såkalt ”cold back” (dvs. avvergingsmekanisme mot rytter, temperament, smerte eller minne om smerte, araberhest og fullblod særlig)

Mange problemer ville være løst hvis man fant en sikker smerteskala for hester. Ryggsmerter stammer fra irritasjon i øvre nerverøtter og grener fra ryggmargen. Skader på bindevev og muskulatur i ryggregionen vil kunne gi signal til nervene om skader i ryggen. Smerteterskelen kan variere fra time til time og fra dag til dag, hvilket ytterligere kompliserer bildet.

Rygglidelsen
Utvikling av rygglidelse hos hest er ennå ukjent. Det er viktig å huske at hesten holder ryggen sin nesten helt stiv som en ”bro” mellom forpart og bakpart. Ryggraden hos hest er blitt sammenlignet med ”pilebue” konseptet, hvor buen er den stive ryggraden og strengen er muskler og bånd som holder ryggraden i konstant spenning. All belastning som påvirker likevekten i dette systemet, vil kunne føre til skade og smerte. Hester med kort rygg får lettere skader i selve virvellegemene, mens de langryggede hestene oftere skader sener, muskler og bånd (bløtvev). Store hester med svakt kryss og lend har lettere for å utvikle lidelse i korsleddet. Dessuten vil bruken av hesten kunne forårsake ulike skader: Hinder- og hekkeløp gir lettere korsleddskader mens banehopping gir lettere ”kissing spines”. Bløtvevsskader er like vanlig i alle grupper uansett bruk, mens alder ikke synes å bety så svært mye. En tommelfingerregel er at knokkelskader helst finnes rundt midtryggen og bløtvevsskader helst fortil og baktil langs ryggraden.

Les også om:

-Ulike typer undersøkelse av rygglidelser hos hester

-Vanlige diagnoser ved behandling av rygg hos hester

-Ryggbehandling: Konvensjonelt og alternativt

i senere tema artikler. Det publiseres nye vanligvis hver uke.

Copyright VetLink.no – All rights reserved.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: