Behandling av hester med vondt i ryggen

manI denne artikkelen gir veterinær A K Milde en oppsummering av behandlingsmåter for hester med ryggproblemer.

Hvile er nødvendig uansett andre tiltak Hvileperioden kan vare fra 1 til 12 måneder alt etter skadens natur og omfang. Fysioterapi i form av varme, massasje o.a. er ofte gunstig for helbredelsen, selv om slike tiltak ofte ikke påvirker tidsfaktoren noe særlig. Hesten må taes meget forsiktig opp i trening og ikke belastes før alle treningstrinn er sikkert nådd.

ryggPleie og stell (management) er avgjørende for at resultatet skal fortsette å være godt. En ”rygghest” er hyppig en noe tremperamentsfull og stri hest hvor miljøskifte og rutineskifte samt påpasselighet med oppvarming og nedskritting kan forhindre nye attakk av ryggsmerter. Stretching, massasje og varmebehandling må gjennomføres systematisk for at hesten skal ha varig nytte av det.

Medisiner kan i akuttfasen være helt nødvendig både smertestillende og muskelavslappende. Hesten kan imidlertid ikke stå på slik behandling over lang tid, så all medisinering må avsluttes etter konferanse med behandlende veterinær.

Fysioterapi er mye anbefalt og alle varmegivende metoder har vist seg gunstige: Kortbølge, ultralyd, infrarødt lys, elektromagnetisk high frequency er alle rapportert som gode tiltak.

  • Massasje er vist å gi varme, men holdbare bevis for helbredelse finnes ikke
  • Magnetiske og elektromagnetiske felt -> Statiske magnetfelt har ikke vist effekt
  • Neuromuskulær elektrisk stimulering – NMES -> motstridende rapporter. Forskes på hest.
  • Transcutan elektrisk nervestimulering – TENS -> har vist effekt på smerte og muskelkrampe i hvert fall for en kort tid.

Kiropraktisk behandling
Kiropraktisk behandling utføres slik at leddene justeres slik at de igjen er korrekt stilt innbyrdes. Knoklene gies en ”dytt”, hard eller myk, rask eller sakte alt etter hva kiropraktikeren finner riktig for tilstanden. De fleste behandler med hånden på stående hest, men noen ganger brukes redskap som gummihammer eller lign. og hesten gies beroligende eller bedøves. Behandlingen er vist å ha effekt i kontrollerte forsøk, men bør utføres kun av autorisert personell med grundig kunnskap om hestens anatomi og fysiologi (f eks medlemmer av AVCA og lignende).

Akupunkturbehandling
Akupunkturbehandling kan utføres med ulike stimuleringsredskap hvorav nål er det mest effektive, injeksjoner nest best og laser minst effektivt. Kontrollerte forsøk gir motstridende rapporter, men de fleste konkluderer med noen grad av smertelindring og tilbakeføring til normal funksjon hos hesten. Imidlertid er resultatene helt avhengig av kvaliteten på undersøkelsesmetodikk og evne hos akupunktøren. Det er farlig å følge en KOKEBOK i akupunkturpunkter og kritikkløst stikke hesten etter dette fordi anatomien variere og SHU-punktene ikke er konstante.

KONVENSJONELL ELLER ALTERNATIV BEHANDLING FOR HESTER MED VOND RYGG???
Det er ikke en enten/eller situasjon, men heller en både/og. Diagnose og bedømming av behandlingsresultat vil kreve så gode kunnskaper om hestens anatomiske strukturer, fysiologi og funskjonelle nivå at et etablert samarbeid burde kunne gi bedre resultat enn en fagdisiplin alene. Imidlertid må foståelsen være slik at hesteieren i tillit kan rådspørre autorisert dyrlege, autorisert kiropraktiker, autorisert fysioterapeut eller autorisert akupunktør om hva hesten vil ha størst nytte av diagnostisk og behandlingsmessig og kunne forvente seg et faglig godt begrunnet svar.

Copyright VetLink.no – All rights reserved.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: