Wobbler hos hest

Veterinær Milde gir en oppsummering av lidelsen cervical vertebral stenose CVS, wobbler hos hest i denne fagartikkelen.

wobble1. Beskrivelse av tilstanden

Tilstanden sees hovedsakelig hos hester mellom 18 og 30 måneder gamle. Rasen fullblod er hyppigst representert, men alle mellomtunge raser kan vise disse symptomene. Ponnier og svært store raser har ennå ikke fått WOBBLER diagnostisert.
2. Kliniske tegn

 • Symptomene kan komme plutselig eller snikende.
 • Symptomstyrken kan være fra nesten umerkelig ustøhet til total lammelse.
 • Symptomene kan forverres over tid, men kan også stabilisere seg på ett nivå.
 • Bakbensustøhet sees alltid.
 • Borbensustøhet kan sees, men da helst hos ganske unge hester.
 • Ustøheten er som regel symmetrisk.
 • Nervefunksjonen i halsen er som regel unormal ved undersøkelse.

3. Årsaker til WOBBLER/CVS

 • Forskyvning av halsvirvlene. Denne form for instabilitet er også sett hos store hunderaser og angår helst de yngre hestene. Lidelsen er øyensynlig ikke traumatisk og sees mellom halsvirvel C3 til C6. (Hesten har 7 halsvirvler totalt).
 • Unormal utvikling av halsvirvler. Enkelte halsvirvler utvikler seg slik at ryggmargskanalen forsnevres enten i forkant eller i bakkant av virvlene. Tilstanden sees oftest i C3 til C5 og blir forverres ved bøying av halsen.
 • Funksjonell forsnevring av kanalen. Dette skjer mellom C3 og C5 ved bøying og fra C5 til Th1 ved strekking av halsen.
 • Leddbetennelse eller skade i leddene mellom halsvirvlene. Hos unge hester kan dette sees som et resultat av osteochondrose-problematikken, hos eldre hester kan det forfinnes kroniske arthroseforandringer i disse leddene, vanligst C4 til C7. På røntgenbilder vil dette vise seg som påleiringer og «nebbdannelser» ved leddflatene med smalere spinalkanal (ryggmargskanal) som resultat.
 • Cyster i halsvirvlene. Disse skadene finnes oftest hos eldre hester og da fra C5 til Th1, som et resultat av konstant bevegelse og pressing av leddkapselen mellom virvlene i halsen.

4. Sykdomsutvikling
Sykdomsutviklingen skyldes skader på ryggmargen i halsregionen. Skadenes utbredelse og grad er avgjørende for symptomstyrken og betydningen av tilstanden. Nervecellene i ryggmargen ødelegges og derved hemmes eller hindres overføringen av impulser fra hjernen til andre deler av kroppen, særlig de motoriske og særlig til bakkroppen. Derfor sees den spesielle ustøheten i bakbena.
5. Behandling
Behandling må rettes mot å stabilisere tilstanden og hindre videre utvikling av nerveskader. Dette kan skje enten medikamentelt eller kirurgisk. Kortisoninjeksjoner generelt og lokalt enten alene eller sammen med kirurgisk avstiving av nakken, er pr i dag den foretrukne behandlingsopplegg. Behandlingen er forsøksvis og kan bli kostbar.

6. Prognosen

Prognosen må settes sterkt avventende til dårlig. Hesten brukbarhet som aktiv atlet er det ikke mulig å si noe om på forhånd.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: