EHV (EQUINT HERPESVIRUS) – «Abort virus»

ehvEQUINT HERPESVIRUS er populært også kalt «abortvirus». Dette virus har flere typer hvorav type 1 og 4 er den som gir symptomer fra luftveier, abort og lammelser. Veterinær Milde tar i denne artikkelen for seg syntomer, smittetid, behandling og forebyggende.

Symptomer
Hestene kan få luftveissymptomer med snue, høy feber og hoste Dette gjelder helst føll og unghester. En annen uttrykksform er nervelidelse med lammelser, først til bakkroppen. Denne formen er oftest sett i sammenheng med fornyet smitte blant hester . Hestene blir ustøe på bakbena og har urineringsvansker. Den tredje uttrykksformen er abort som inntrer når som helst i drektigheten.

Smittetid
ehv-qHesten viser symptomet 3 til 4 dager etter kontakt med annen syk hest, Smitten er først og fremst dråpesmitte. Det er anerkjent at virusen «gjemmes» blant unghestene som går rundt som smitteresevoarer uten selv å vise symptomer.

Behandling
Hesten som blir syke av EHV må behandles med støtteterapi og ikke anstrenges på noen måte Hvis de utvikler lammelser, kan det være vanskelig å få dem friske.

Forebyggende
Det er utviklet vaksine mot EHV både med levende og drept virus. Vaksinen er ikke 100% effektiv og har en kort varighet ( 3 til 6 mnd) , men den er å anbefale i de tilfeller hvor en epidemi er faretruende og i besetninger hvor unghester og avlshopper oppstalles i lag.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: