Hovsprekk

hovsprekkDette er en lidelse som lett kan oversees, men som er meget plagsom for hesten og som har sin «blomstringstid» om vinteren når vi setter brodder på hestene. Resultatene ser vi ofte om våren.

Kliniske funn
En hovsprekk dannes ved at hornet i hovveggen skilles ad enten helt fra kronranden ned til hovranden eller kun et stykke av veien ovenfra og nedenfra. Hovsprekken kan også enten gå helt utenfra og inn til den blod- og nerveførende lærhuden innefor hovkapselen eller bare et stykke innover i hornet. Hvis hovsprekken er dyp nok, vil hesten blø fra skadestedet. Hovveggskadene kan oppstå rundt hele hoven, men de er mest plagsomme hvis de oppstår i draktpartiet av hoven.

Årsak
hovsprekk2Det er ikke sjelden at hovsprekken er et resultat av tråsår i kronranden med ødeleggelse av det vevet som skal danne nytt horn. HUSK AT HOVEN VOKSER FRA «NEGLEROTEN» AKKURAT SOM MENNESKETS NEGL. Enhver skade i kronranden kan gi opphav til en hovsprekk som ubehandlet eller dyp nok kan bli kronisk. Skjevbelastning og feilbelastning er også årsaker til stygge hovsprekker da hornet i hovveggen ikke tåler altfor mye bøying og vridning før det knekker.

Symptomer
Hesten blir halt, gjerne lavgradig og kronisk halt. Det kan sees blod i hovsprekken og benet hovner opp. Hoven vil etter hvert bli missfarget og bløt rundt skadestedet og kan også lukte karakteristisk av råttent horn.

Behandling
Det viktigste prinsippet er å få bort alt ødelagt horn og deretter stabilisere hornveggen slik at sprekken ikke får utvide seg. Det er utviklet mange metoder for stabilisering og den ene måten kan være best et sted på hoven og en annen måte best et annet sted på hoven. Hovslagerne er særlig utdannet i behandling av hovsprekker og kan hjelpe hesteeierne med ulike metoder. Dyrlegen kan trø til med å utføre lokalbedøvelse og de kirurgiske inngrep som kreves for å rense opp og fjerne ødelagt hovvegg. Uansett må man ikke la en hovsprekk gå ubehandlet.

Forebyggende
Pass på at alle brodder alltid er på plass under skoen og ikke transporter en hest ubeskyttet med broddsko på bena. Unngå at hesten får for langt tåparti – særlig er dette viktig i vintermånedene

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: