Forfangenhet

skoingDet er blitt mer og mer aktuelt å få skodd hesten sin med god balanse og riktige sko. Hesten er helt avhengig av at skoene sitter korrekt, passer den aktuelle hest og er av en kvalitet som tåler det arbeid hesten skal utføre.

Vi skal i hestepalten prøve å omtale noen aktuelle situasjoner hvor skoingen er av den største betydning for et tjenlig resultat.

Forfangenhet
Dette er en inflammasjonstilstand i hoven hvor festanordningen mellom hovkapselen og hovbenet blir svekket og det inntrer blødning og væskeansamling i hoven.

Årsakene kan væer mange. Mest kjent er kraftforforeting, men også langvarig feber, alvorlig diare, langvarig vektbæring på ett ben, hard mosjon på hardt underlag, dårlig stell og diverse medisiner kan utløse forfangenhet.

skoing2Diagnosen
Denne stilles oftest av veterinæren på grunnlag av hestens symptomer og eiers/treners opplysninger om hva som har skjedd.

Behandling
Denne blir ofte å fjerne årsakene til lidelsen samtidig som man demper hestens lidelser og begrenser skadevirkningen på hovene.

Skoingen
Hovslagerens betydning for å få hesten tilbake til atletisk yteevne er så viktig at den ikke kan overvurderes. Samarbeidet med dyrlegen må gå på bruken av røntgenbilder av hoven for å bestemme alvoret i situasjonen og videre oppfølging. Hvis dette svikter, kan det være vanskelig å hjelpe hesten til full helbredelse. Omlegging av sko, trening og medisinering må nøye kontrolleres av dyrlege og hovslager i fellesskap for at hesten skal kunne hjelpes på den beste måten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: