Allergi hos hest

Allergi er definert som overfølsomhet for en eller flere allergener slik som soppsporer, pollen, insektbitt og lignende etter gjentatt eksponeringer for allergenet, forteller veterinær A K Milde i denne artikkelen. Hesten vil produsere immunstoffer kalt IgE når den utsettes for et allergen. Ved påfølgende kontakter med samme allergen binder dette seg til IgE lokalisert på spesielle celler i immunsystemet (kalles mastceller) og denne sammenbindingen utløser en kraftig inflammasjonsprosess. Dette kan føre til mange reaksjoner i kroppen: blodåreutvidelse, nervereaksjoner kløe, blemmer etc.

Allergi hos hest skaper problemer først og fremst i huden og i luftveiene. Problemet øker stadig. Lidelsen begrenser hesten både som bruksdyr og i livskvalitet. Hester kan utvikle allergi i alle aldre og de blir ikke kvitt lidelsen når den først er etablert.

Diagnosen er ofte vanskelig å stille eksakt. Hudbiopsier, vaskeprøver fra lungene, blodprøver for å lete etter IgE.

Behandling av allergi hos hest er ofte tidkrevende og kostbart. Kortisonpreparater må brukes etter nøye konferanse med dyrlegen fordi bivirkningene (forfangenhet) kan bli svært alvorlig.

Reklamer

One Response to Allergi hos hest

  1. Kristine Meyer sier:

    Hei..
    Jeg har en hest som har vabler på kroppen. Mest under magen. Disse dukket opp i Januar og har vært tilstede i større og mindre grad hele veien. Veterinær trodde ikke det var noe spesielt i begynnelsen, men etter hvert sluttet vi å gi kraftfôr for å se om det var en allergisk reaksjon. Det ble litt mindre vabler, men det er fremdeles en del igjen under magen. Disse klør veldig. I tillegg har hesten, (siden jeg fikk han for 2 år siden), alltid hatt litt rennende nese under trening. Så min mistanke er at han har allergi for et eller annet. Så spørsmålet mitt er hvordan kan jeg finne ut hva det er han er allergisk mot? Hilsen Kristine

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: