Hjertekompresjon og kunstig åndedrett hos nyfødte føll

CPR er øyeblikkelig hjelp i tilfeller av plutselig hjertestans og pustebesvær hos både dyr og mennesker. Hos hest skjer dette helst i forbindelse med fødsel og det å vite litt om denne metoden kan redde føllet ditt mens du venter på dyrlegen, forteller veterinær A K Milde i denne artikkelen.

1 Luftveier: Observer føllet i ca 20 sekunder etter fødsel og se at det puster. Pass på at neseborene er frie for slim og strø. Ikke løft føllet etter bakbena for å tømme for slim eller væske for mellomgulvet presses forover av bukinnholdet. Føll som fortsetter å gispe og som har puls under 50 mer enn 30 sek etter fødsel trenger CPR.

2 Pusting: Intubering med slange ned i luftrøret er den beste metode, men slike slanger bør bare settes av dyrlege eller trente assistenter. Mens du venter på dette, bruker du munn-til-nese-metoden. Legg føllet på siden og strekk nakke fremover. Klem igjen det nederste neseboret og pust i det øvre 10 til 20 ganger i minuttet. Se etter at føllet brystkasse hever seg når du blåser inn.

3 Hjertekompresjon: Etter 30 sekunders pusting kontrolleres hjertet. Hvis du ikke ser hjerteslag eller det er mindre enn 60 slag pr minutt, starter du hjertekompresjon. Legg håndklærruller eller sandposer under brystkassen på føllet. Stå på kne bak føllet og legg begge hender på brystkassen like bak albuen. Press med stive armer og full tyngde ned mot hjertet. Det er alltid en fare for ribbensbrudd, men det må ikke stoppe deg. Trykk med en frekvens av 80 til 120 pr minutt. Pass på at noen puster for føllet under hele perioden. Hvis du er alene må du gi en innblåsing i lungene for hvert 10’de hjertetrykk

4 Medisin: Alle medisiner som stimulerer pusting og hjerteaktivitet kan og skal brukes, men det er dessverre ofte liten respons på disse stoffene hos føllet.

Når er det stopp? Hvis du har gitt CPR i 15 minutter og føllet fremdeles har mindre enn 60 hjerteslag pr minutt eller puster mindre enn 16 ganger pr minutt, kan du anse slaget som tapt. Hvis føllet har oppnådd disse tallene og viser bevissthet, kan den vanlig intensivbehandling for føll sette inn.

Det er lurt å ha en ”bruksanvisning” klar i stallen hvis det ventes føll. Det er vondt å huske alle detaljer i en krisesituasjon

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: