Det finnes ikke løp for hester som står stille

VET. A. K. MILDE:  Undertegnede drog til Paris i to dager i mars, ikke for å møte våren, (som for øvrig ikke var kommet), men for å få med seg det nye innen hest, pust og behandling. Det ble en lærerik seanse som jeg skal forsøke å gi noen høydepunkt fra.

Hesten må ha luft – mye luft – hvis den skal fungere som atlet. I fullt trav eller galopp passerer det inntil 2500 l luft gjennom strupen hvert minutt, i hvile kun 80 l. Oksygenet som følger med ned i lungene og karbondioksidet som følger med ut skal hhv suges opp og skilles ut på en effektiv måte. Enhver hindring enten mekanisk eller betennelsesbetinget vil redusere hestens prestasjonsevne og til dels også livskvaliteten. Mye forskning er blitt gjort de siste år på hestens luftveier og lufttilgang, mye takket være moderne teknologi som tillater undersøkelse på hest i fart.

Funksjon: Hestens øvre luftveier er egentlig bare som en våt sokk. For å holde sokken åpne kreves det muskelkraft som kan motstå suget fra innpust og trykket fra utpust. Størst behov for muskelkraft finner vi i neseborene, svelget og strupen. Det er mange muskler som bidrar til å holde ”sokken” åpen og sikre lufttilgang for hesten. Musklene er imidlertid svake og de blir trøtte som andre muskler når de belastes lenge.

Undersøkelse: Mistanken til at hesten har pusteproblemer oppstår med en gang man hører bilyd fra luftveiene når hesten beveger seg. Gullstandarden for å undersøke luftveiene hos hest er å kjøre på tredemølle. Belastningen kan under slike forhold gjøres lik belastningen i konkurranse. Å se hesten i halsen i hvile gir mer begrenset informasjon hvis det er i løp problemene melder seg. Det finnes nå også utstyr for å montere endoskop (kikkhullsteknikk) på hesten.

Hva kan feile hesten?
Stort sett finner man lidelser som reduserer diameteren på den våte sokken, eller som forhindrer luftstrømmen og skaper turbulens. Det er de siste tilstandene som gir bilyder under innpust og/eller utpust. Fra gammelt av er Strupepiping en kjent luftveislidelse. Den forårsakes av en nervelammelse i strupen som gjør at venstre stemmebånd faller inn mot midten og blir der. Lammelsen kan enten være total (grad 5) eller ganske svak (grad 1), men uansett hører man en tydelig bilyd fra hesten når den løper, selv i moderat fart. Å kalle det ”piping” er kanskje ikke helt korrekt, det lyder mer som høy vesing. Det nye i behandlingen er den kirurgiske teknikk i å fiksere venstre strupehalvdel slik at diameteren i strupen utvides helst til 100% igjen, men i alle fall mer enn 50%. Lidelsen er arvelig. Krysser du en strupepiper med en strupepiper får du mest sannsynlig en strupepiper.

For våre moderne løpshester er kanskje ”løs gane” er mer alvorlig problem. Tilstanden kjennetegnes ved at den bløte ganen som egentlig skal ligge pent stukket inn under strupelokket, plutselig befinner seg flagrende i luftstrømmen midt i ”sokken” og forårsaker de mest utrolige gurglelyder når hesten løper. Tilstanden er helt lik den som inntrer når et menneske snorker. Det er flere årsaker til ”løs gane”/snorking og derfor også mange behandlingsmåter. Det som synes lykkes best, i alle fall hos hest, er å flytte strupehodet litt fremover slik at ganen ikke så lett sliter seg løs. Metoden kalles ”tie forward” og er en relativt grei operasjon med kort rekonvalesens. Hesten er i trening igjen innen 4 uker. Det er rapportert 80% vellykket resultat hos de hestene som ikke har andre problemer i tillegg.

Hesten er en obligat nesepuster, dvs at en hest som puster gjennom munnen er unormal. Det er derfor svært viktig at bitt, tungebånd og annet utstyr ikke holder hestens munn åpen slik at luft kommer inn i svelget den veien. Dette kan lett forårsake feilleie av ganen i løp, tilsvarende som at mennesker snorker når de sover med åpen munn.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: