Bregneforgiftning med EINSTAPE hos hest

Bregner vokser over alt.  De er spredt over alle slags jordsmonn og voksesteder og ses i veikanter, på skogsbunn og beiteland. Hos hest, som er en enmaget graseter,  skyldes forgiftningen fra Einstape et enzym som heter THIAMINASE, forteller veterinær A K Milde i sin siste artikkel.

Dette enzymet spalter det viktige B-vitaminet thiamin til pyrimidin og thiazol som er vikrningløse stoffer i stoffskiftet. Thiamin derimot er helt nødvendig for å beholde myelinisolasjonen rundt nervene. Hvis hesten får i seg thiaminase , vil man kunne måle et redusert thiamin-nivå i blodet. Hvor  alvorlig forgiftningen blir, avgjøres av mengde bregner som er inntatt, tid på året bregnene er spist og hvilken del av planten det gjelder. Frøplantedelen (rhizomet) og de unge bladene er mest giftige og bladene er mest giftige i den tiden de vokser hurtig.

Hesten eter vanligvis ikke bregner, men den kan gjøre det hvis beitet er magert og det er mangel på andre mer smakelige vekster. Den største faren ligger i høy og ensilage. Hvis man slår kanter og/eller engen blir invadert av bregner, vil grovforet som høstes kunne inneholde tilstrekkelig med bregner til å gi forgiftning.  1 til 2 kg bregner pr dag er nok til å forgifte en 450 kg hest hvis den eter dette hver dag i inntil 4 uker

Symptomer: Hesten vil vise tegn på forgiftning ved å tape hold, begynne å se rufset ut i pelsen og vise tegn på dårlig balanse. Symptomene utvikler seg med at hesten begynner å stå lutende i hvile og skjelvinger og muskelkramper inntrer med ujevne mellomrom. Hesten vil også endre atferd og bli mer usikker og nervøs fordi den ikke kan kontrollere bevegelsene sine. Etter hvert blir hesten  liggende og dør av forgiftningen innen noen dager eller uker hvis den ikke får behandling tidsnok.

Behandling: Hvis man fort mistenker at hesten eter bregner på beitet eller at det finnes i grovforet, må man fjerne dette foret straks og hesten kommer seg uten andre tiltak. Ut over å kaste grovforet gis hesten thiamin i injeksjonsform (500 mg til 1 gram) først rett i blodet og siden i muskulaturen i 7 dager. Kommer man tidsnok inn med medisin og nytt for, vil hesten bli helt frisk igjen.

Det skal nevnes at Einstape også er giftig for drøvtyggere. Det er et stoff i bregnen som heter ptaquiloside. Konsentrasjonen av dette stoffet varierer med hvilket geografisk område planten vokser i . Drøvtyggere utvikler blødningssyke fordi blodplatene ikke lages i benmargen. Lidelsen er uhelbredelig og døden inntrer brått etter lengre tids inntak av einstapeholdig grovfor.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: