Fluene surrer og øynene renner

Beitesesongen er over oss og hesten får rennende øyne. Øyebetennelse er enkelt: Inflammasjon i hornhinnen og/eller slimhinnen rundt øyeeplet. Symptomene er lette å se for eier og trener:  Hesten kniper øyet sammen, øyet blir rødt og hovent, tårene renner, hornhinnen blir grå og uklar enten delvis eller over hele øyeeplet og blodkar begynner å vokse inn over hornhinnen fra kanten.  Hesten er utsatt for å få betennelse og skader på øyet på grunn av at øynene er store og står ut fra hodet. ALLE øyeskader hos hest er alvorlige og bør undersøkes av dyrlege så snart som mulig etter at symptomene er oppdaget.

Undersøkelsen innebærer grundig sjekk av hornhinne og slimhinne, ofte med kontrastfarging av øyet, samt at de ulike vev innover i øyet blir kontrollerte for tilleggsskader/-infeksjon. Det er oftest nødvendig å ha hesten i tvangsboks for å kunne komme ordentlig til med lyskilder og annet som er nødvendig for en korrekt diagnose. Noen ganger er det påkrevd med prøvetaking for å finne om det er bakterier, virus eller sopp involvert i sykdomsprosessen.

 

Behandling av øyebetennelse og øyeskade hos hest skulle i utgangspunktet være greit. Imidlertid vil mange oppleve det motsatte fordi hesten svært fort blir lei av drypping og salve på øyet og nekter alle å komme til. 500kg bastant motvilje er ikke lett å overvinne og man kjemper en håpløs kamp hvor øyemedisinen havner alle andre steder enn i øyet. Gjennom dagen er det anbefalt at øyet behandles hver annen til fjerde time alt etter hvilke medisin som foreskrives og det i seg selv er arbeidskrevende. Derfor er det ofte det beste for hesten at den får lagt inn et system med tynn plastikkslange i øvre øyelokk (lavage system) som medisinen kan gis gjennom. Mange eiere foretrekker likevel å sette hesten på en klinikk hvor de ansatte tar behandlingsjobben. Hesten skal ofte i tillegg til lokal behandling ha medisin for betennelse og smertestillende generelt, og da er det praktisk å overlate dette til klinikkpersonalet.

Medisinen som brukes varierer i forhold til lidelsen: Antibiotika, soppmidler, virusmidler, atropin for å holde pupillen åpen, lokalt smertestillende, serum og andre antiproteinaser for å bevare protein i hornhinnen. Uansett er behandlingen langvarig.

Kirurgisk inngrep i øyet kan bli aktuelt hvis tilstanden er ille eller forverrer seg raskt. Dette gjelder helst når det har utviklet seg hornhinnesår av typen ”smeltende øyesår”. I verste tilfelle kan fjerning av øyet være eneste anbefalt alternativ for å bevare hestens liv og velferd.

 

Hvor kommer så FLUENE inn? De trives godt i væsken som renner fra betente øyne og blir flygende smittebomber. Pass på å beskytte hester med liten lugg med kunstig sådan eller fluemaske og ta inn hester som tydelig er plaget. Glem

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: