Leddbehandling hos hest tar nye veier

Betegnelsen ”leddbetennelse” dekker mange typer og grader av ødeleggende sykdomsprosesser i ledd, prosesser som kan bety slutten på hestens atletiske karriere og derved eierens planer. Skader i ledd enten de er akutte eller av mer kronisk slitasjepreget art, medfører smerte og halthet hos hesten og er tidkrevende, kompliserte og kostbare å behandle. I denne artikkelen ser veterinær A K Milde på nye preparater med mindre risiko.

I en tid hvor preparater som tradisjonelt har vært og er brukt i behandlingen av leddbetennelse  hos hest er kommet til dels negativt i søkelyset, har man vendt seg mot behandlingsalternativ med god effekt og mindre risiko for dopinganklager. En kategori ”nye” preparater  som fremstilles av hestens eget blod er kommet i bruk og har vist seg å være gode alternativ. De mest kjente er PRP (platelet-rich-plasma) og IRAP/ACS (interleucin1-receptor-antagonist-protein). Begge disse midler fremstilles av blodplasma fra hesten selv og er ”coctails” av stoffer i blodet til forskjell fra rene medisinske preparater. PRP og IRAP har forskjellig virkningsmekanisme: PRP skal støtte og forsterke helbredelsen i vevet (anabolsk effekt). IRAP skal forhindre ødeleggelse av mer vev ved å bremse eller/og stoppe betennelsesreaksjonene i leddet (anti-catabolsk effekt). Ut fra dette kan en slutte at PRP bør velges ved akutte ledd- og seneskader,(overtramp og forstuvning), mens IRAP bør velges i tilfeller av mer kronisk belastningsbetinget leddskade og etter leddkirurgi.

Interleucin IL-1 er et kraftig ødeleggende stoff som frigjøres i et skadet ledd. Derfor er effekten av IRAPbehandling mer avhengig av forholdet IL-1 / IRAP enn av totalkonsentrasjonen av IRAP i leddet. Foreløpig er det ikke fastslått hvor høyt dette forholdet må være, men  1: 200 synes rimelig.

Når anbefales IRAP/ACS?  De fleste hestepraktiserende  veterinærer fremholder at IRAP bør brukes i de tilfeller hvor kortison ellers ville blitt brukt og hvor dosen i tilfelle kunne føre til uønskete bivirkninger som forfangenhet eller krysslammelse. Denne bruken av IRAP/ACS understøttes  av forskning på hester hvor leddbetennelse er blitt fremprovosert.  Betingelsen for vellykket behandling med IRAP/ACS er at haltheten blir borte ved leddbedøvelse og at løse biter, cyster o.l . er fjernet fra leddet

Hvordan fremstilles IRAP/ACS? 50 ml blod tappes fra hesten og settes i varmeskap på 37 grader C i 24 timer. Deretter sentrifugeres blodet og plasmadelen suges opp sterilt i doser på 2-5 ml. Plasmaet injiseres så inn i det skadete ledd 1 x i uken i 4 uker fremover. De dosene som ikke brukes straks, kan fryses ned og oppbevares ved -20 grader C i inntil ett år for fremtidig bruk. Behovet for påfyll avhenger av leddskaden og bruken av hesten.

Fordeler med IRAP/ACS: Kortere karenstid (min. 14 d) enn f.eks. kortisonpreparater og mindre sjanse for usikker dopingsfrist.  Medikamentet lages av hesten eget blod hvilket reduserer faren for allergisk reaksjon i ledd. Mer langvarig effekt også på kroniske leddskader.

Hvor stor er sjansen for helbredelse?  IRAP/ACS virker senere enn andre leddpreparater, men til gjengjeld har man effekt i lengre tid. Rapportene sier at hestene bruker fra 4 til 12 uker på å komme i trening igjen og holder seg da haltfrie i inntil 1 år (variasjon 3 til 12 måneder)

Kostnad med IRAP/ACS: Det dyreste ved denne behandlingsmåten er fremstillingen av det kondisjonerte plasmaet fordi prosessen krever en del spesialutstyr. Når plasmaet er fremstil og frosset ned, er kostnadene relativt lave for etterbehandling

KLINIKKEN PÅ TRAVPARKEN KAN INNEN KORT TID TILBY IRAP/ACS BEHANDLING MOT LEDDBETENNELSE HOS HEST. TA KONTAKT FOR MER INFORMASDJON OG AVTALE.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: