Seneskader – ny behandling

Tom Hedmann, forsker i Lexinton, Kentucky, USA har lansert enda en metode for å behandle hester med seneskader. Metoden kalles NEXT (nonsurgical exogenous crosslink therapy) og ble opprinnelig utviklet for å hjelpe mennesker med skiveskader i ryggen. Midlet, genipin, utvinnes fra planter. Virkningsmekanismen synes innviklet, men kan kort forklares ved at genipin danner broer mellom der overrevne senetrådene av collagen og øker ernæringen av senen samtidig.

Foreløpig et genipin forsøkt i simulerte seneskadetilfeller i laboratoriet hvor midlet viste lovende resultater når det gjelder styrke i det regenererte senevevet. I tillegg er genipin sikkerhetsprøvd på tre åringer som ikke hadde seneskade, men som ble injisert med midlet for å se om det påforte friskt vev lesjoner. Resultatet var at selv om noe av midler rant ut fra stikkanalen til omliggende vev, medførte dette ikke noen problemer. Hestene var noe ømme og hovne i de injiserte senene i noen dager, men dette ble bedret med smertestillende medisin.

Når vi ser på hvor mange hester det er som påføres smerte og får sin karriere ødelagt på grunn av seneskader, ser vi i spenning frem mot nye prosedyrer og midler som kan hjelpe i behandlingen. Et fullskala testprogram er på trappene for genipin. Vi venter i spenning.

One Response to Seneskader – ny behandling

  1. Kristin sier:

    Ser at dette innlegget er to år gammelt. Vet dere noe mer nå ang denne behandlingsmetoden? Tenker dere at dette kan benyttes mot alle typer senskader? Og, vil det være noen begrensning i effekt mtp hvor gammel skaden er?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: