«Klippe, klippe…….»

klippAv Vet. A. K. Milde: Diskusjonen går daglig blant hesteeiere om hester bør klippes eller ikke. De fleste lander på å klippe ut fra ulike begrunnelser og det mangler ikke på «dokumentasjon» for det standpunktet man tar. Forskerne er begynt å interessere seg for dette feltet og fra Sverige kommer det et nyttig bidrag i så måte. 

Når hester mosjonerer er det bare 20 til 25% av energien som går direkte til muskelarbeid, 75 til 80% blir varme. Ved SLU i Uppsala ble bl a Kristina Dahlborn interessert i hvordan tepper og klipping påvirket hestens evne til å kvitte seg med overskuddsvarme under og etter trening.  Forskerne såg på pulsfrekvens, pustefrekvens, kroppstemperatur og svetting hos tre hester av ulik rase, vekt og treningsgrunnlag etter 50 minutters økt.  Forsøket gikk over 5 dager med hhv uklippet, uklippet med teppe, halvklippet, klippet med teppe under trening og klippet med teppe etter trening.

Teamet fant at uklippete hester hadde tendens til overoppheting, men klippete hester ikke viste økt kroppstemperatur på samme måte. Uklippet hadde hestene også høyere pustefrekvens enn når de var klippet.  Likeens svettet hesten mye mindre som klippet enn som uklippet. Hvorvidt dette skyldtes mindre svetteproduksjon eller bedre fordamping, er usikkert.

Teamet konkluderer med at:

  • Klippete hester har bedre fordamping og blir ikke fuktige etter trening
  • Både tepper og vinterpels hindrer varmeutskillelse fra hesten etter trening og binder fuktighet.

Skal vi trekke noe ut av dette lille forsøket, må vi kunne påstå at det er gunstig å klippe hester som går i hard trening og brukes intensivt, men at de må beskyttes med et teppe når de er nyklippet hvis stallen er kald eller det trekker fra dører og vinduer.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: