OMEGA-3 og hest

omegaAv Vet. A.K. Milde: Oljer er blitt mer og mer aktuelle innen foring av både mennesker og dyr, og spesielt konsentrerer vi oss om OMEGA-oljene. 

Fettsyrer er generelt lange kjeder av karbon og hydrogenatomer som er bundet sammen. Karbonatomene kan ha en (mettet) eller flere(umettet) bindinger mellom seg.OMEGA oljene er en spesiell gruppe umettete fettsyrer hvorav noen er essentielle, dvs de må tilføres i foret, mens andre kan lages av organismen selv. De viktigste OMEGA 3 fettsyrene er ALA (alfalinolensyre) EPA (eicosapenacid) og DHA ( docosahexaenoicacid) . EPA og DHA finnes mest i fisk. OMEGA 6 oljene, mest kjent er linolensyre og arachidonsyre, skiller seg kjemisk fra OMEGA 3 og brytes dessuten ned til mulig skadelige stoff i organismen mens OMEGA 3 gir mer gunstige restprodukt. Derfor vil man helst øke OMEGA 3 i foret til hester og redusere OMEGA 6.

OMEGA 3 i foret til hester blitt vesentlig markedsført som gunstige for huden, pelsen, hovene, vektøkning og immunforsvaret.. Forskning har vist at hestene også har glede av disse fettsyrene i forbindelse med leddbetennelser, i reproduksjon og generelt i trening og annen muskelfunksjon. Noen har også sett på om oljene er gunstige i forbindelse med lungeblødning hos hest fordi hester som får tilskudd har lavere puls og endret metabolisme under trening

Foring og OMEGA 3. Det er generelt lite fett i forblandinger til hest, men det tilsettes mer OMEGA 3 enn OMEGA 6 ut fra det man vet om effekten i organismen. Imidlertid vil korn inneholde omtrent 50%  OMEGA 6 og kun lite OMEGA 3. Hester som får kraftfor vil derfor få nok OMEGA 6, særlig hvis det også gis tilskudd i form av vegetabilsk olje. Det er interessant at i fettet i gras og høy er prosenten av OMEGA 3 hhv ca 55% og 18 til 35 %. Hester trenger begge typene olje, men det daglige behov og forholdet mellom dem er ikke klarlagt ennå. Det foregår ganske mye forskning på området hvorvidt OMEGA-oljer skal tilsettes i foret eller gis separat til hester og i tilfelle hvor mye som er gunstig å gi. Man vet at hopper som skal bedekkes og hopper som dier har god nytte av OMEGAoljetilskudd ikke minst fordi oljene kommer igjen i melken og derfor er bra for føllet.. Hingster er rapportert å ha bedre sædkvalitet og flere sædceller etter tilførsel av OMEGA-oljer og noen hester har vist mindre leddreaksjon etter trening når de fikk soyaolje i foret.

Følg med. På dette feltet blir det stadig flere opplysninger å finne og gjøre seg nytte av.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: