Sarcoider hos hest er arvelig

ES_1Sarcoider hos hest er en slags ondartet hudsvulst som man lenge har visst har en arvelig komponent, men man har ikke visst hvordan disposisjonen nedarves. Forskere ved Universitetet i Bern har nå sett på hestens fulle genom fra 222 sveitsiske varmblodshester og fant å kunne identifisere områder på kromosomer som inneholdt genetiske varianter med anlegg for sarcoid.

Kromosom nummer 20,23 og 25 ble identifisert hos disse hestene som bærere av mottakelighet. Resultatene støtter hypotesen at sarcoider hos hest er genetisk betinget. Mer forskning og kunnskap om utbredelse og genom i forskjellige hesteraser og -miljøer er nødvendig, men funnene er lovende hittil.

ES_2Hvilken nytte har dette for hesteeiere? I fremtiden vil det være mulig å identifisere hester som bærer anlegg for Equint Sarcoid og fjerne dem fra avlen. I tillegg vil hester som har genet også kunne identifiseres og derfor bedre tas vare på mht behandling og forebygging og man kan unngå uheldige situasjoner ved kjøp og salg. Genanalysene er i «kjømda» og vil bli helt vanlig i bruk innen husdyravl og -omsetning før det er gått særlig lang tid.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: