Skitt å bli gammel…

gmlhestVi vil i en serie korte artikler rette blikket mot den gamle hest, denne gangen: SENILITET.

Stigende alder medfører endringer kroppslig og mentalt både hos mennesker og dyr. Den aldrende hesten er ikke noe unntak. Ettersom hestens rolle i samfunnet har endret seg fra å være arbeidshjelp til fritidsaktivitet, har levealderen økt hos mange kategorier hest og ”nye” problemer viser seg. Ved universitet i Liverpool, England ble det samlet data fra 200 hester over 15 år for å kartlegge hvilke problemer som dominerte i en eldre hestepopulasjon. De fant at:

26 % av hestene var overvektige, mens 4,5 % var undervektige

Hudlidelser ble funnet i 71 % av hestene og omfattet pelsproblemer, svulster, ørebladsbelegg og hudbetennelser.

58,5 % hadde øyelidelser og katarakt (grå stær) var vanligst.

20 % hadde bilyder over hjertet.

Utflod fra nesen og hoste ble funnet hos 22 % av hestene

Mer enn 50 % av hestene var halte i trav.

80 % av hestene hadde hovproblemer

94,5 % hadde tann- og munnhulelidelser

Undersøkelsen sier ikke noe om hestenes mentale tilstand. Imidlertid er det nærliggende å stille spørsmålet:

Kan hester bli senil demente?
Forbausende lite undersøkelser er gjort på akkurat dette feltet. Hjernen til eldre hunder og mennesker er blitt og blir gransket i detalj, mens hestens hjerne så langt har unngått patologens skalpell og mikroskop.  Et raskt lite Googlesøk gir bare noen ganske få vitenskapelige artikler om temaet, selv om det er mange spørsmål registrerte fra hesteeiere med gamle hester. Observasjoner fra vitenskapelig hold mener å kunne påvise et aldersbetinget syndrom hos hest, ”kognitiv dysfunksjon”, som er best beskrevet hos hund. Hjernen fra hunder med dette syndrom viserforandringer lik dem man ser hos mennesker med Altzheimer’s sykdom.

brain

Det kan godt hende at hester vil vise de samme forandringer i hjernevevet hvis det blir undersøkt. Ulempen er at materiale til undersøkelse sjelden blir tatt tilstrekkelig vare på fordi hester avhendes på mange ulike måter.

Hvilke symptomer kjennetegner kognitiv dysfunksjon?
Det beskrives atferdsendringer som er mer eller mindre typiske. Mange hester vil bli ”vandrere”. De får et ustoppelig behov for å gå og bryr seg lite om dører eller andre stengsler hvis det er mulig å forsere dem. Noen hester synes å ha glemt tidligere lærdom og leter etter maten sin på galt sted eller finner ikke vannkaret. Noen hester kan bli ekstremt avhengige av selskap med en spesiell annen hest/ponni slik at de nekter å bevege seg ut eller inn alene, og noen viser depressive eller aggressive tendenser.

Hvis man som hesteeier mistenker at hesten begynner å bli dement, er det viktig å få undersøkt og utelukket alle andre tilstander som kan gi mentale symptomer: Stoffskiftelidelser, svulster, betennelser etc. Er disse undersøkelsene negative, må man dessverre frykte for at hesten er i ferd med å bli senil. Tilstanden er uhelbredelig og uten noen kjent behandling. De kosttilskudd og medisiner som til dels har hjulpet gamle hunder, synes ikke virke hos hest. Hvorvidt man kan fortsette å ha hesten avgjøres helt og holdent av den fare hestens atferd innbærer for eier og hesten selv. Hester som vandrer av sted på egen hånd uten mål eller mèd eller som har et uberegnlig reaksjonsmønster ved håndtering, kan dessverre påføre seg selv og omgivelsene stor skade.

Vi trenger uten tvil mer informasjon om hjernen og hjernens virksomhet hos den gamle hest. Observasjoner er av stor verdi, men det er like viktig å få vite noe om hvordan hjernevevet faktisk forandrer seg og ved hvilken alder dette starter hos hesten.

Oppfordringene går herved til patologene.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: