Den halte hest – kan man stole på bøyeprøver?

haltBøyeprøver har vært og er «gullstandarden» for hvorvidt en hest er halt eller ikke og undersøkelsen utføres i mange sammenhenger og gis stor betydning. Imidlertid blir det heftig diskutert hvorvidt bøyeprøvene er riktig utført mht styrke, varighet og bedømmelse av resultatet, skriver veterinær A K Milde ved Klinikken på Travparken i denne artikkelen.

Det utvikles nå et system hvor nøytral, sensorbasert trådløs måling forteller om en bøyeprøve er positiv eller ikke. Et forsøk ved Glascow Universitet viste at bøyeprøver på bakbenet gav sikre og målbare utslag på hestens bekkenbevegelse. Hvis dette systemet kan bli tilgjengelig, vil man unngå all krangel om 2 eller 3 grader halthet etc.

Imidlertid er det ikke likegyldig hvordan hestene mønstres/vises under halthetsundersøkelse. Sensorer plassert på hester som ble mønstret i sakte og hurtig trav samt i longering viste at:
Erfarne hesteveterinærer så flere lavgradig halte hester i sakte trav enn i hurtig. Sensorene fant samme resultat uansett fart.

I longering ble resultatet noe mer usikkert: Fart syntes ikke å ha noen betydning for den subjektive observasjon, men sensorene på hestene viste større grad av ukurant trav med økende fart.
Sensorbasert måling av halthet kan bli et supert hjelpemiddel, men foreløpig blir det for dyrt i en alminnelig praksis. Systemet krever også at man kjenner til korrekt plassering av sensorene og en riktig tolking av resultatet. Den «tekniske fellen» er lett å gå i for alle som driver med halte hester. Man stoler for mye på teknikken og glemmer klinikken. Imidlertid viser forsøkene at det kan være lurt å mønstre hestene i flere hastigheter i tillegg til det myke og faste underlaget for å oppnå et sikrere resultat.

En krangel vil dessuten gjenstå: Hva betyr den ukurante bevegelsen/haltheten for hesten på kort og lang sikt? På dette området er det ingen tekniske hjelpemidler å trøste seg til foreløpig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: