PISK eller GULROT?

jockey1– Dyrevelferden  ble «født» i England tidlig på 1800 tallet som en reaksjon på brutalitet mot og vanskjøtsel av kveg, hester og sau. Fremdeles piskes slitne hester i løp og konkurranse av ulik art selv om de for lengst har nådd sitt ytelsesmaximum, skriver veterinær A K Milde i denne artikkelen.

Sydney, Australia, har et forskerteam undersøkt hvorvidt måten jockeyen holder pisken på påvirker slagkraften. Pisken kan enten holdes som en tennisraket (forehand) eller som en skistav (backhand).

trav1

Forskerne laget en simulator som ble utstyrt med en slagstyrkemåler og lot 6 høyrehendte jockeyer gi simulatoren 12 påfølgende slag med hhv høyre og venstre forehand og høyre og venstre backhand. Det viste seg at det gjorde ingen forskjell om slaget ble levert forehand eller backhand hvis jockeyen brukte «feil» hånd, men hvis de brukte høyre hånd ble slaget 15% hardere med backhandslag enn med forehandslag

Forsøket viser at praksisen med å si at et piskeslag er et piskeslag uansett hvordan det blir gitt, ikke holder vann.

Hvis piskeslaget er ment til å mane hesten til videre prestasjon, vil gjentatt pisking kun straffe hesten når den allerede gjør sitt ytterste. Bruken av pisk blir mer og mer vanskelig å rettferdiggjøre i hesteveddeløp og andre konkurranseformer med dyr.

Påstanden om at pisken kun brukes for korrigering og sikkerhet vil dessverre falle på sin egen urimelighet. Det blir som å si til en person henfallen til alkohol at spriten kun er til desinfeksjon av huden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: