Brann i stallen

brann2Få situasjoner er mer skremmende og fryktelig å tenke på enn brann i stallen når hestene står inne. I denne artikkelen tar veterinær A K Milde for seg tiltak som kan forebygge brann. 

Forskrift om Velferd for hest sier noe om hvilke forholdsregler man skal ta og hvordan stallen skal være bygd og innredet for at risikoen for hesten skal bli minst mulig.

Ikke desto mindre vil de fleste som opplever en slik katastrofe erfare at ingen forskrifter i verden kan forberede en på hva som møter av bråk, vrinsking, røyk og panikk når brannen er realitet.

brann

Imidlertid er det klokt å la tanken en gang i blant gå gjennom hodet: «Hva om det blir brann i stallen min?» og så lage en plan over hva som skal skje i tilfelle.

1 Hvordan evakuerer vi hestene? Rømmingsveier? Er dørene vide nok? Kommer vi ut?

2 Hvor skal vi ta hestene hen? Luftegårder? Treningsbane? Er gjerdene i orden?

3 Brannvarsler? Fungerer den? Hva er responstiden?

4 Er stallgangen så ryddig at evakuering går greit?  Er det fullt av vogner og seletøy?

5 Oppbevares tepper, høy, rot som forsterker brannen på stallgangen?

6 Er røykeforbudet håndhevet strengt nok? Tas sneipene sikkert vare på?

7 Oppbevares kjemikalier eller remedier som kan gi giftig røyk inn i stallen?

De fleste vil gjerne se at stallen ikke er helt i den stand den burde være i tilfelle brann. I tillegg kommer problemet at hester ofte kan være vonde å evakuere og å holde ute. Det fortelles mange historier om at de vil tilbake i stallen selv om den står i full fyr. Det kan også være at hester er kommet til skade enten med brannsår, skader fra ting som er falt ned eller inhalasjon av giftig røyk. Disse hestene må man kunne gi tilstrekkelig tilsyn og behandling selv om brannen raser og alt er kaos.

Mange har hengt seg opp i tallet 10 og tror at det er for staller med over 10 hester forskriftene gjelder. Ingenting kunne være mer feil. ALLE hester har rett på en trygg oppstalling uansett hvor få de er som står sammen.  Det skal avholde brannøvelse minst en gang om året og alle nye oppstallører skal gjøres kjent med stallens rutiner og delta på øvelse.

En god plan løser ikke problemene hvis brann oppstår, men det faktum at man har tenkt gjennom situasjonen og øvd litt, gjør at man kan sove litt tryggere.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: