Ledd og muskler hos den gamle hest

gammelogstiv«Gammel og stiv» er gjerne det man sier når det tar lengre tid å reise seg og ting får ligge i fred på gulvet fordi det å bøye seg er en utfordring. I denne artikkelen tar veterinær A K Milde for seg utviklingen for ledd og muskler hos den gamle hest.

Også hestene blir stive og gjerne før de er så gamle at de skulle være det. Vårt bruk av hesten medfører ledd- og muskelslitasje med påfølgende naturlige forandringer i vevene.  Disse prosessene går så langsomt at de knapt merkes av eier og bruker, men de merkes av hesten.  Ettersom årene går blir hesten mindre myk i bevegelsene og senere i vendingene. Leddene blir mindre bøyelige og musklene mindre spenstige. Aldringen i muskelskjelettapparatet medfører endringer i bindevevet i leddkapsler og leddbånd med tap av elastisitet og fortykning i festene. De mange års bøy og tøy belaster leddenes sliteflater slik at brusken tæres ned til underliggende benvev.

ledd

Bildet viser et kneledd som på venstre side er friskt og på høyre side har fått menisk og bruskskade av uhelbredelig art

I løpet av denne prosessen oppstår det betennelsesreaksjoner i leddene. Betennelsen er ofte ikke merkbar for eier, men den ulmer og ulmer og kan av og til flamme opp med en tydelig smertereaksjon og halting. Slitasjen inntrer både i ledd som beveges mye, f.eks. kodeledd og hovledd, og i lite bevegelige ledd som i kronledd og hasenes glideledd. Naturen vil prøve å begrense skaden i leddene med å avstive dem med bindevev som det deponeres kalk i. Det oppstår «forkalkning» .  Disse forandringene ses på røntgenbilder som påleiringer rundt leddet, (se fig). Bøyeligheten blir ytterligere redusert.

Røntgenbilde av en hest som har store  påleiringer rundt hov og kodeledd ( lav og høy ringfot).  Se pilene.

Røntgenbilde av en hest som har store
påleiringer rundt hov og kodeledd ( lav og høy ringfot). Se pilene.

Når leddene bøyes mindre og belastes mindre, vil også musklene etter hvert få preg av mindre aktivitet. Kjernemuskulaturen i rygg og buk mister styrke og spenst og siger ned så hesten blir «salrygget» og «vommet». Mindre aksjonsradius i leddene reduserer musklenes lengde og evne til å trekke seg sammen og de vil derfor minske i volum og kraft; Musklene svinner inn. Vi kaller det gjerne alderdomssvekkelse.

Hos hester som blir utsatt for store bruksbelastninger eller akutte skader, kan forandringene i ledd og muskulatur opptre lenge før hesten defineres som gammel: >20år.

Har hesten vondt?

Alle vevene rundt og i ledd har smertetråder som forteller hvordan leddet «har det». Uten disse følerne ville leddet kunne bli overbelastet i alle retninger og ødelagt uten at hesten kjente noe som helst. Det er bare leddbrusken som er uten nerveforsyning. Hvis leddene blir betente/inflammerte er nervene særlig aktive med å formidle smerte og hesten vil avlaste ved å halte. Påleiringer rundt ledd og «forkalkningsreaksjoner» trenger ikke i seg selv å gi smerte hvis ikke leddet blir bedt om bevegelser det ikke tåler. Derfor kan eldre hester både leve og fungere med relativt fremskredne leddforandringer så lenge bruken begrenses til det de kan makte av fart og varighet.

Må gamle hester ha medisiner for sine ledd og muskler?

Vanligvis er det ikke nødvendig at gamle hester går på medisiner hver dag for ledd og muskellidelser. Det finnes både kosttilskudd og preparatmedisin som gjør livet lettere for hesten i øyeblikket, og den skal selvsagt ha hjelp i de perioder hvor betennelsen flammer opp og gir smerte.  Imidlertid vil langvarig medisinering kunne belaste indre organer som tarm, lever og nyrer og forårsake indre skader. Den beste medisin for en gammel hest er å være i jevn rutine hver dag: Den vanlige kjøretur, den vanlige ridetur og den vanlige foring til de vanlige tider. Luftegård, romslig boks, hyggelig selskap, god og riktig mat, kjærlig pleie: Kort sagt det vi alle ønsker oss i vår alderdom.

Hvis den gamle hest holdes i vigør både fysisk og mentalt, vil ledd, muskler og lyst til å bevege seg holdes ved like. De stivner og mister førlighet tidligere om de blir satt bort uten oppgaver.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: