Forberede hesten på vinteren

horse1Det finnes kanskje dem som ønsker at hesten akkurat som båt og bil kunne pakkes inn om høsten og oppbevares tørt og kjølig inntil «vårsol i bakkane blenkjer». Men når dette av mange grunner ikke lar seg gjøre, er det lurt å tenke på noen forhold som gjør hesten vinterklar og bevarer helsen hos hesten og humøret hos eieren, forteller veterinær A K Milde i denne artikkelen.

1horse2 Klippe eller ikke klippe?
Uansett er det behov for dekken. Regndekken til en uklippet hest, svettedekken, lett dekken og varmedekken til klippet hest. Nå er tiden inne til å gå over dekkengarderoben og se at alle er rene og hele og at de passer til hesten. Manketrykk og dekkengnag er menneskepåført og ikke noe hesten skaffer seg selv. Omsying er vanskelig, men kanskje det går an å bytte med en annen?

horse32 Fôring. Når temperaturen synker, øker behovet for energi til å holde varmen. Grovfor er det viktigste formiddelet i så henseende. Med gradestokken under null kreves 1 kg ekstra høy/ensilage til varmeproduksjon for hver minus grad. En hest med ekstra grovfor innabords har en liten varmeovn i magen. Det er en fordel om hestene er i rimelig godt hold (kat 5) før vinteren setter inn, for det er vanskelig å fore hold på dem i kaldt vær. Grovforet må være av god kvalitet (H1 eller H2) fordi hesten har begrenset evne til å få i seg store grovformengder og kan dessuten få fordøyelsesproblemer. Nå er tiden til å sette seg ned med hestens fôrplan og lage alternativer ihht måned og temperatur slik at tilstrekkelig mengde godt grovfor bestilles inn før kulden kommer.

horse43 Skoing. ALLE skal ha vintersko samme dag! Det er umulig for hovslagerne å imøtekomme. Dessuten er det et antall forskjellige typer vintersko å velge i. Diskuter med hovslageren din hvilken type som passer best for din hest og sørg for at denne skoen er på lager når snøen kommer. I vårt klima, (Vestlandet) er det best med sko med avtakbare brodder. Pass på å bevare gjengene og hullene så intakte som mulig. Ikke la hesten gå på vintersko hvor det mangler brodder. Ta ut tilsvarende brodd på andre siden og også på skoen på motsatte for-/bakhov. Hvis ikke blir hesten så ubalansert at den kan utvikle leddskade. Mens du venter på hovslager, kan det være lurt å ta skoene av og la hesten gå barbent i snøen. Snow pads er en stor fordel de fleste ganger. Hold baer øye med at de er hele og gir jevn belastning til hoven.

horse54 Mosjon. De færreste hester holder samme treningsnivå om vinteren som i vår-/sommersesongen. Hvis du vet at hesten din kommer til å bli mindre brukt den kommende vinter, så «tren ned» og «fôr ned». En hest som er vant til mye aktivitet og uteliv, vil lett kunne utvikle stallunoter når den settes mer i ro på boks. Reduser derfor kraftforet, men oppretthold grovformengden. Dessuten mister hesten ofte puste- og muskelkapasitet i den rolige perioden og vil derfor bli tyngre å få i gang når våren er der med mer fristende vær til å trene i. Dette bør du legge inn i vinterplanen for hesten din slik at treningsplanen er i samsvar med hva du kan gjennomføre og hva du ønske neste sesong

horse65 VANN. For lite drikking er en hyppig årsak til forstoppelseskolikk om vinteren og da ofte sammen med mindre mosjon. Dess kaldere det er, dess mindre fristende er det å være ute og i tillegg liker ikke hester iskaldt vann. Husk å by hesten lunkent vann fra bøtte før den får fôret sitt og sett gjerne inn bøtte med lunket vann i boksen. Det er flere muligheter for å varme vannet: Varmtvannsbereder, termosbøtte, thermodrikkekar, melkevarmer etc. Husk bare at all elektrisk installasjon må være skjermet for gnaging og annen fare for kortslutning. Hester er meget følsomme for elektrisk sjokk.

horse76 Helse. Hudlidelser og luftveislidelser dominerer sykdomsbildet om vinteren. Våte og skitne tepper er verre enn ikke noe teppe. Sopp og bakterier trives i fuktig og varmet miljø og diverse hudbetennelser utvikler seg hos hesten. Vær oppmerksom hvis hesten begynner å klø. Ille er det også når luften i stallen blir stinn og full av damp fordi vi lukker vinduer og dører. Frisk luft må inn. Åpne vinduer på le side i stallen. Hvis dørene er lukket, kan det være lurt å åpne i den ene enden av stallen, men IKKE lag gjennomtrekk. Hester tåler kulde godt, men ikke trekk. Vaksinasjonsstatus bør sjekkes og revaksiner gjerne hesten hvis det er 6 mnd eller mer siden sist. Særlig er dette viktig for hester som skal fraktes til konkurranse eller annen stall hvor smittepresset kan øke. En vaksine «vekker» antistoffapparatet opp og øker

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: